Det finns bara två sätt du som ägare kan ta ut pengar ut ditt bolag. I alla fall om du ska följa de lagar och regler som finns. Och det vill du ju. Här benar vi ut vad som gäller.
Ta ur pengar i form av lön
Det första alternativet för att ta ut pengar är lön såklart. Du precis som en anställd i övrigt kan och bör ta lön ur bolaget. Lönen är det som ligger till grund för din SGI och din pension. Din SGI eller Sjukpenning grundande inkomst är det som styr hur mycket ersättning du får om du blir sjuk. Tar du ingen lön så får du heller ingen ersättning när du blir sjuk. När det kommer till pension så är det den allmänna pensionen vi talar om. Även du kommer att bli gammal en dag och då vill ju du också ha ersättning för alla dessa år du har jobbat.
Så lön är ett måste och går före utdelning. I alla fall till en viss gräns. Så länge det bara är du i bolaget så kan du tänka att du bör ta lön upp till gränsen för statlig skatt i alla fall. Detta varierar varje år och beloppet finner du lättast på skatteverket.
När du väl kommit upp till den här gränsen i lön så kan du börja fundera på att ta utdelning istället. Det blir visserligen billigare med utdelning än med lön, men inte så mycket som du tror. Du kan läsa mer om skillnaden i vår artikel Lön Vs Utdelning, vad blir skatten?
Ta ut pengar i form av utdelning
Utdelning är alternativ två. När du väl har tagit ut lön upp till brytpunkten eller åtminstone till en nivå som du är nöjd med. Då kan du börja fundera på utdelning. Här finns det flera gränsvärden att ha koll på och det kan du läsa mer om i vår artikel om vilka gränser som gäller vid utdelning. Men om vi leker med tanken att du har utrymme i din K10:a samt att du har ett resultat som är stort nog att dela ut. Då kan du ta en utdelning.
Utdelningen beskattas med 20% skatt men att tänka på då är att bolaget redan betalat bolagsskatt på dessa pengar. Så du kan inte jämföra lön där både skatt och sociala avgifter ingår, med dessa 20%.
En kombination av lön och utdelning är ett bra sätt att få till en bra ersättning för det arbetet du lagt ned och den investering du gjort i bolaget. Om du känner dig osäker kring detta så ta kontakt med din redovisningskonsult så kommer hen att kunna svara på vilket som är bäst för just dig.
Skattefri ersättning
Det finns ett sätt till som du kan få ut pengar ifrån bolaget. Detta i form av skattefri ersättning. Detta skulle kunna vara i form av milersättning eller traktamente. Du kan också plocka ut en viss summa för kontor i hemmet. Men detta bör ses som en ersättning för något som redan kostat dig pengar. Det handlar alltså inte om att få ersättning för din tid eller ditt värde utan ersättning för kostnader som du redan haft som privatperson. Det är ungefär samma sak som att redovisa ett kvitto och få ersättning för det. Du har ju haft en kostnad för det redan.
När det kommer till traktamente och milersättning så är dessutom kostanden ofta högre än vad ersättningen blir. Men självklart ska du utnyttja denna möjlighet för att slippa ta ut pengar i form av lön eller utdelning för att täcka dessa kostnader.
Summering
Tyvärr finns det inga kryphål här. Oavsett vad dina kompisar eller kollegor i branschen säger. Det är dessa två (eller tre) sätt som gäller och här får vi helt enkelt se till att göra ett så bra val som möjligt. Vill du ha hjälp med dina uttag för att optimera dem så mycket som möjligt och saknar en konsult idag. Hör av dig till oss så hjälper vi dig med detta.