DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
Lön eller utdelning. Vad blir skatten? bild till blogg

Lön eller utdelning? Vad blir skatten?

Vad skatten blir är olika när det kommer till lön och utdelning. Lön är dyrare än utdelning men det kommer också med sina fördelar. Men för att du ska kunna fatta ett informerat beslut så har vi stolpat upp och räknat ut exakt hur stor skillnad det är mellan lön och utdelning. Här kan du läsa vidare för att se hur mycket du får i fickan baserat på vardera alternativ.


Ska du ta lön eller utdelning?

Vi får ofta frågan om hur mycket lön man ska ta eller om man bara ska ta utdelning. Förra veckan djupdyk vi i den frågan och beskrev lite hur man bör tänka när det kommer till lön. Men vid utdelning då? Hur mycket billigare eller dyrare blir det med utdelning?

Generell kan man säga att, bara ta utdelning, inte är bra. Utdelning ligger inte till grund för pension eller SGI vilket gör att det straffar sig i längden. Du får alltså ingen ersättning när du blir sjuk eller föräldraledig. Här beror det såklart på ålder osv men det generella rådet är att mixa dem. Du kan läsa mer om hur du mixar på bästa sätt i vår artikel om hur mycket lön man bör ta ut.

Vad blir skatten på lön?

Lön beskattar till skillnad från utdelning varje månad vid uttaget (skatten betalar du påföljande månad). Företaget står för sociala avgifter och den anställde står för inkomstskatten. Inkomstskatten betalar arbetsgivaren in till skatteverket men skatten tillhör den anställde. De sociala avgifterna varierar lite beroende på ålder och vissa lättnader. Det vanligaste är dock ordinarie avgifter som ligger på 31,42%. Det vill säga, på bruttolönen så lägger man till dessa avgifter.

Efter det så drar man alltså skatt på bruttolönen innan man betalar ut nettolönen. Detta belopp varierar också beroende på vilken kommun och församling man tillhör. Det är skattetabellen som sätter gränsen. Men för att göra det enkelt för oss i detta fall så räknar vi på 30% i skatt. Vill du läsa mer om hur mycket det kostar med lön i detalj så kan du läsa vår artikel om hur mycket en anställd kostar.

Vad blir skatten på utdelning?

Utdelning ligger till skillnad från lön inte till grund för sociala avgifter. På utdelning så betalar man i regel 20% i skatt så länge man har ett utdelningsutrymme för detta i sin K10:a.

Det som är viktigt att tänka på här är, att utdelning görs på eget kapital. Det är alltså inte någon kostnad som dras av i verksamheten så som lönen är. Utdelning görs alltid på pengar som redan har beskattats med bolagsskatt. Så redan innan utdelningen betalas ut och beskattas med 20% så har bolaget betalat en bolagsskatt på 20,6%.

All utdelning är inte samma

Som jag skrev ovan så krävs det att det finns utdelningsutrymme i K10:an för att det ska beskattas med 20%. Det är alltså skillnad på utdelning och utdelning. Om du tar en utdelning utan att du har utrymme för det i din K10:a så får du betala skatt på det som om det vore lön. Utdelningen räknas alltså som inkomst av tjänst och beskattas med samma belopp som om det vore lön.

Ett räkneexempel

Säg att du har en vinst på 100 000 i ditt aktiebolag. Då kan du ta ut dessa som lön eller som utdelning. Låt oss räkna lite på vad skillnaden blir.

Lön

100 000 i total lönekostnad blir alltså 100 000 inklusive sociala avgifter. I detta fall så skulle då bruttolönen bli 76 092 kronor. Av denna lön så vill skatteverket ha 22 828 kronor i skatt (30% enligt ovan).

Så av dessa 100 000 så får du ut 53 264 kronor och skatteverket får 46736 kronor

Utdelning

Med samma 100 000 kronor men som utdelning så ska bolaget först betala bolagsskatt. Alltså vinstskatt på vinsten. Den totala vinstskatten i detta fall blir då 20 600 kronor. Det som då återstår för aktieutdelning blir 79 400 kronor. Av dessa ska du betala skatt för utdelning på 20% (om det finns utrymme) vilket blir 15 880 kronor.

Så av dessa 100 000 så får du ut 63520 kronor och skatteverket får 36480 kronor.

Skillnaden blir alltså att med en utdelning istället för lön så får du ut ytterligare 10 256 kronor i fickan. Men då inte heller någon pension eller någon ersättning från försäkringskassan.

Så ska du ta lön eller utdelning?

Det är klart att du får ut mer pengar om du väljer att ta utdelning istället för lön. Tar du dock ingen lön så får du inte mer i utrymme att dela ut till låg beskattning än schablonbeloppet som ligger kring ungefär 180 000 kronor per år. Det skulle ge en inkomst på 144 000 kronor netto eller 12 000 i månaden. Så att leva på bara utdelning är inte ett alternativ för de flesta.

En kombination av de båda är det bästa. Och är man mitt i livet så ska man försöka maximera sitt löneuttag så att man har en trygghet när det händer något och när man blir äldre.

Det är också så att ju mer lön du tar ut ur bolaget ju mer utdelning kan du ta till låg beskattning. Behöver du hjälp med att optimera ditt uttag så kan vi hjälpa dig med det. Hör av dig så kollar vi på det tillsammans.

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.