Vi vill ju alla få ut så mycket som möjligt ifrån vår verksamhet. Även om inte pengar kanske är den bästa drivkraften för att bedriva verksamhet. Så kan ingen förneka att utan pengar så fungerar ingenting. När det kommer till att ta ut pengar ifrån sitt företag så finns det flera sätt. där lön är ett av dem. Det finns mycket att tänka på när du ska räkna ut hur mycket lön du ska ta som ägare av ett bolag. Vi hjälper våra kunder med detta varje år för att det ska bli så lönsamt som möjligt. Läs vidare för de bästa tipsen för att du ska få ut så mycket som möjligt ur ditt bolag.
HUR MYCKET LÖN BEHÖVER DU?
Till att börja med skulle jag säga att du bör se över din privata ekonomi. Hur mycket lön behöver du ta ut varje månad för att täcka dina privata kostnader? Detta bör innefatta alla kostnader så som hyra eller bolån, mat, kläder och resor och allt annat du kan tänkas behöva, eller vilja ha.
Ett bra sätt att få koll på detta är att göra en enklare privat budget. I dag har många banker inbyggda budgetar på sina hemsidor där de summerar dina köp för att visa din konsumtion. När du väl har kommit fram till vilken nettolön du behöver för att leva och trivas kan du tänka att, lika mycket som du tar ut till dig själv, vill skatteverket ha i skatt.
En lön som du säkert vet består ju i så mycket mer än bara den nettolön som du tar ut. Vi har skrivit en artikel som behandlar hur mycket en anställd kostar. Där får du en bättre bild över vad din lön faktiskt kostar företaget i slutändan.
RESULTATET SÄTTER GRÄNSEN
Så låt oss säga att du kommit fram till en lön som du behöver och att du räknat ut vad denna nettolön kommer att kosta företaget. Då gäller det att kolla så att företaget faktiskt har råd med detta. Som ägare av företaget behöver du inte tänka så mycket på pensionsavsättningar och semesterskulder till att börja med. Här räcker det med att räkna fram skatt och sociala avgifter så vet du vad din lön kostar som minst.
För att sedan avgöra om företaget har råd med detta så får du titta i din resultaträkning. I vår artikel om hur du läser din resultaträkning går vi igenom dess olika delar och förklarar vad du behöver titta efter. Det du behöver veta här är företagets nettoresultat. Alltså det som blir över efter att alla kostnader är dragna. Det är i princip vad du har att röra dig med som ägare av företaget. Din totala lönekostnad får alltså inte överstiga nettoresultatet. Om det skulle göra det så kommer företaget att gå med förlust och över tid kommer det påverka likviditeten och på längre sikt sluta med att företaget inte överlever.
Det kan ju vara så att du sparat resultat från tidigare år vilket gör att du faktiskt kan gå med förlust utan risk men som en tumregel så bör du hålla dina uttag inom gränsen för vad företagets resultat tillåter.
SKA DU BARA TA DET DU BEHÖVER I LÖN?
Ok. Men om det finns massa mer kvar i resultat efter att du tagit det du bara behöver, ska du ta ut mer då? Detta är alltid en avvägning och helst av allt så bör du ha gjort en budget för detta så att du vet vad framtiden innehåller. Självklart kan du ta ut mer pengar men inte på bekostnad av planerade framtida investeringar.
Du bör även tänka på att du behöver en buffert i företaget så att du klarar perioder då det går lite sämre. Har du drivit företaget under en längre tid så kanske detta inte är något problem men som nystartad kan det vara väldigt känsligt.
En annan sak att tänka på är att när du väl tagit ut pengarna och betalat in skatten så är denna skatt förbrukad. Det vill säga, du kan inte ändra dig och ångra en lön som redan är registrerad. Gör du det kan det betraktas som ett förbjudet lån. Detta var lättare tidigare när man redovisade sin lön individuellt en gång per år men nu när detta görs varje månad så är det inte ett alternativ.
UTTAGNA PENGAR ÄR SÄKRADE PENGAR
När du väl har tagit ut pengarna till dig själv i lön så är dessa säkrade. Det vill säga. Om något skulle hända så riskerar du inte dessa pengar vid tex en konkurs. Det betyder dock inte att du vid en nära konkurs bara kan tömma bolaget genom löneuttag för att få ut pengarna till dig själv.
Vid ett sådant tillfälle kommer en konkursförvaltare att göra ett återkrav på detta. Men generella löpande löneuttag är ett sätt att säkra pengarna. Så istället för att du sparar pengarna på företagets konto så kan det vara en ide att ta ut pengarna och spara dem privat istället.
TA INTE FÖR MYCKET LÖN BARA
Så när resultatet finns där och du vet vad du behöver. Ska du ta ut så mycket du bara kan då? Nej, det ska du inte. Det finns en gräns för ensamföretagare som man ska tänka på och det är gränsen för statlig skatt. Alla privatpersoner i Sverige kan ta en lön upp till en viss gräns och i och med det betala ordinarie skatt. Varje krona som du tar ut över den gränsen får du betala statlig skatt på.
Det kan finnas tillfällen då man ändå vill ta mer lön än upp till denna gräns och detta har att göra med hur mycket man vill kunna dela ut i slutet av året. Detta återkommer vi till lite längre ned i texten.
VART LIGGER TAKET FÖR HUR MYCKET LÖN DU KAN TA?
Det finns en magisk övre gräns för löneuttag. Denna gräns kallas för gränsen för statlig skatt eller skiktgräns. Denna gräns är olika för varje år. För att ha koll på detta så kan du söka på skatteverket hemsida. För år 2022 så ligger skiktgränsen på 540 700. All lön som du tar utöver detta belopp betalar du extra 20% i skatt på. Ur en skattesynpunkt finns det bättre sätt att ta ut dessa pengar till lägre beskattning.
HÖGA TOTALA LÖNER KAN SÄTTA EN HÖGRE GRÄNS
Vid högre totala lönekostnader i företaget kan det vara lönsamt att du som aktieägare tar en högre lön. Anledningen till det är att det ökar utrymmet som du kan dela ut i aktieutdelning till låg beskattning. Med flera anställda i företaget ökar den totala lönekostnaden. Detta är något du behöver tänka på när du sätter din egen lön.
Beräkningen för hur mycket lön du ska ta baserat på företagets totala löner är en ganska komplicerad beräkning. Enkelt sagt så ska din lön motsvara 6 inkomstbasbelopp samt 5% av företagets totala löner inklusive din egen. Vilket alltså betyder att för varje krona du tar ut så måste din lön ökas igen osv. Det finns utöver detta en hel rad andra regler kring vad som gäller för att få tillämpa detta.
Resultatet om du får tillgodoräkna dig löneunderlaget är att du kan dela ut pengar till dig själv till låg beskattning med ett belopp upp till hälften av den totala lönen i bolaget. Har företaget tex haft 2 miljoner i löner och du tagit så mycket lön du ska, kan du alltså dela ut 1 milj till låg beskattning. I annat fall hade du bara fått ett schablonbelopp på runt 180 000. Skatteverket är också väldigt känsliga här. Det räcker med att du tagit en ynka krona för lite i lön så tappar du hela utrymmet. Så se till att detta blir rätt för även om du inte ska dela ut allt detta så sparar du utrymme för framtida utdelningar.
VARFÖR INTE BARA TA UTDELNING?
Utdelning är billigare än lön. På utdelning så betalar du bara 20% i skatt. Viktigt att tänka på är dock att du redan betalat statlig inkomstskatt på dessa pengar i aktiebolaget. Utdelning kan enbart göras på skattade medel ifrån företaget. Men för varje krona uttaget ur företaget så kommer en större del hamna i din ficka med utdelning än vid lön. Men det finns vissa nackdelar med att ta utdelning istället för lön.
När du tar lön ifrån företaget så betalar bolaget även social avgifter. Dessa sociala avgifter sätts bland annat av till allmän pension. När du tar utdelning så blir det en kapitalinkomst och denna är inte pensionsgrundande. Detsamma gäller när du eventuellt blir sjuk eller kanske förälder. En utdelning ligger inte till grund för din SGI (sjukpenninggrundandeinkomst). Skulle du välja att varje år ta en utdelning istället lön så kommer du inte få någon pension och vid sjukdom så kommer du inte att få någon ersättning från försäkringskassan.
Skulle du välja att göra en avsättning till pension för att kompensera för att du ej tagit lön så måste du tänka på att om du inte tar lön, så får du inte göra avdrag för denna avsättning. Det vill säga, du får betala skatt på denna avsättning i företaget samt åter igen när du tar ut den vid pension. I ett aktiebolag får du enbart göra avdrag för en pensionsavsättning motsvarande 35% av den lön som tagits ut av samma person.
VILKET ÄR VÅRT HETASTE TIPS NÄR DET KOMMER TILL HUR MYCKET LÖN DU KAN TA UT?
Så vad är då våran rekommendation? Först och främst, ta inte mer lön än vad företaget klarar av. Om inte det är gränsen, ta inte mer lön än upp till gränsen för statlig skatt. Ta sedan utdelning om du behöver mer pengar. Har du däremot anställda och höga lönekostnader. Ta hjälp av en konsult för att räkna ut hur mycket lön du ska ta ut. Detta ska räknas ut och regleras i December när alla löner för året är beräknade och klara så att inga misstag görs. Det kan bli kostsamt.
Har du ytterligare frågor gällande ditt uttag av lön så är du välkommen att höra av dig. Skulle du vilja ha hjälp med att räkna ut din lön så den blir så bra som möjligt så vet du vart du hittar oss.