DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
Så skapar du trygghet i en otrygg värld bild till blogg

Så skapar du trygghet i en otrygg värld

I en otrygg värld är det lätt att känna sig stressad och otrygg själv. Avsaknaden av kontroll bidrar till mer stress och med all negativ input vi får från sociala medier och nyheter är det svårt att inte bli påverkad. Men måste allt vara så negativt? Finns det andra sätt att tänka på i en krissituation? Vi har samlat lite tankar kring det i den här artikeln.

Kortsiktighet skapar problem på sikt

Det är mycket som skapar oro och stress hos många just nu. Efter två riktigt tuffa år av restriktioner så möts vi av kring i Europa med ökade räntekostnader och elpriser som följd. Många är de domedagsrapporter som kommer och det är nästan omöjligt att oberörd stå på sidan och se på.

Mänskligheten har sett många kriser genom åren och vi har klarat oss igenom dem alla. Precis som vi kommer att göra denna gång. Tyvärr så kommer vissa vara tvungna att ge upp sina drömmar medan andra kommer att komma starkare ur krisen när den väl är över. Vissa kanske inte har något val och kan bara se på när det går åt pipan men många av oss kan välja hur man tacklar motgången och därmed även utgången.

Tyvärr har vi generellt en väldigt kortsiktig syn på mycket här i livet och framförallt företagande. Få är dem som sparar för sämre tider. Och med en måldriven ledning som bara ser en maximering av årets vinst och utdelning, så finns risken att det i tuffare tider går åt pipan.

Otryggheten skapar stress

Det är inte bara företagen som ska överleva. Även ägare och personal ska överleva. En av de största bidragande faktorerna till upplevd stress är avsaknaden av kontroll. Just avsaknaden av kontroll är väldigt central i situationer som den vi befinner oss i nu. Det råder osäkerhet om vad som ska hända härnäst och det ligger helt utanför vår kontroll.

Jag har full förståelse för att folk mår dåligt i en situation där man saknar kontroll och man känner att det är en nedåtgående spiral. Här är det viktigt att ta varningssignalerna på allvar och ta tag i dem direkt när de dyker upp. Risken finns att man i en tuffare period vill jobba ännu mer och ännu hårdare, för att vända trenden. Men om det resulterar i att du som ägare inte kan jobba alls till slut så kommer det få större konsekvenser än något annat.

Se till att inte bara hälsan på företaget står i centrum utan också din egen hälsa. För de flesta entreprenörer så är företaget och personen densamma och då vill det till att båda kan stå på benen när krisen är över.

Se till att ha likviditet för sämre tider

Att se till att ha kapital och likviditet när det blir sämre tider är ju klokt. Tyvärr så kommer man ofta på detta för sent när det redan börjar knaka i fogarna. Finns det möjlighet så se till att börja bygga en buffert. Ingen vet hur framtiden ser ut och pengar på kontot är alltid viktigt för ett företags överlevnad. Just nu när börsen är låg kan det vara ide att sätta av pengar i till exempel en kapitalförsäkring. Det är när det är billigt att handla som man kan göra vinster när det vänder. Tänk dock på att du ska klara av ytterligare nedgångar utan att du behöver dessa pengar. Så sätt inte undan för ett kortsiktigt sparande utan långsiktigt i sånna fall.

Säkra tidigare vinster

Om du har haft tur och är i en av de branscher som klarat sig bra de senaste åren så kan det vara klokt att säkra företagets vinster genom att plocka ut dem. Självklart ska det finnas ordentligt med utrymme så att du fortfarande har likviditet och kapital för att klara en nedgång. Men genom att ta ut vinsterna så säkrar du vinsterna om katastrofen skulle vara på plats. Skulle du hamna i en situation där en konkurs är enda alternativet så kan det vara skönt att veta att du åtminstone har säkrat de tidigare vinsterna och sparat dem privat.

Se till att planera och strukturera

Om du på grund av rådande situation har mindre att göra än tidigare. Se till att strukturera och planera för framtiden. Kanske det är dags att ta tag i en långsiktigt marknadsplan? Att till exempel börja jobba med inbound marketing är en långsiktigt strategi som ger resultat längre fram. Tänk om du lyckas etablera en närvaro online. Du skulle kunna skapa förutsättningar för affärer som din konkurrenter bara kunde drömma om. När det väl släpper igen och kunderna kommer tillbaka så kommer du spurta förbi konkurenterna. Inbound marketing handlar om att leverera värde till kunderna i form av artiklar, videos och inlägg. Du ger bort information gratis för att skapa ett förtroende som sedan leder till att du är den första de tänker på när det är dags att handla.

Du kan också passa på att ta tag i alla de där administrativa grejerna som du vet skulle frigöra både tid och energi på längre sikt. Kanske du ska passa på att implementera det där nya ordersystemet eller projektsystemet nu när det är lugnare? Kanske det är dags att äntligen städa ur det där gamla lagret som du betalar pengar för varje månad helt i onödan. Det finns säkert massor av saker du kan förbättra och effektivisera nu när du har lite mer tid som du kommer ha nytta av framöver.

Ta chansen att gasa när andra bromsar

Om du har tiden, kapitalet och likviditeten över till att satsa ännu hårdare nu så kan det vara du som kommer starkare ur krisen än dina konkurrenter. Satsa på att utveckla din affärsidé, satsa på marknadsföring och utveckla dina produkter. En dag kommer det att vända och då kan du vara den som spurtar förbi alla de andra. Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke, det gäller att gasa tills man når krönet. Det kan låta hårt men alla de som inte överlever genom krisen lämnar efter sig kunder som senare kommer behöva både tjänster och varor. Om du då har etablerat dig i deras svär så kommer dina affärer att blomstra.

Ta hjälp på vägen för att fatta rätt beslut

Ta hjälp av en rådgivare för att fatta rätt ekonomiska beslut. Snacka med en marknadsföringsbyrå för att satsa pengarna på rätt saker. Tänk långsiktigt och fokusera på en långsiktigt överlevnad och inte en kortsiktig exit. Tycker du också att det är tufft privat att hantera stressen som du känner? Ta då hjälp av en coach för att tackla dina privata känslor.

Vi kommer att klara den här krisen precis som alla andra kriser. Det gäller bara att vara smart, fatta rätt beslut vid rätt tid och att inte gräva ned sig. Mycket handlar också om mindset. Om man varje dag vaknar med en känsla av domedag så kommer domedagen vara oundviklig. Pröva att kanske stänga av de där nyheterna och alla sociala medier som spyr ut negativitet omkring dig och välj kanaler som har en mer positiv ton. Jag menar inte att du ska leva med skygglappar på men för mycket negativitet skapar mer stress än nödvändigt.

Behöver du prata om framtiden på ett eller annat sätt. Hör av dig till oss. Är du redan kund? Tveka inte att boka in ett samtal om du känner ett behov av att prata om situationen och eventuella lösningar.

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.