DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
Hur kan en redovisningsbyrå frigöra din tid? bild till blogg

Hur kan en redovisningsbyrå frigöra din tid?

Vi har alla lika mycket tid varje dygn att använda oss av. Du kan inte skapa mer tid men du kan använda din tid på ett smartare sätt och ta hjälp av andra omkring dig med de uppgifter som fyller din kalender. Du ska göra det du är bäst på och som utvecklar dig och ditt företag allra mest. Men. Vad är viktigast? Mer pengar eller mer tid?

Varför vill du frigöra tid?

Att låta en redovisningsbyrå frigöra din tid är bara ett sätt. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Pengar i all ära men tid finns det bara en viss mängd av och du kan aldrig få tillbaka den. För att tiden man har ska kännas värdefull så behövs det pengar. För att leva i vårt samhälle så behöver man ha pengar, utan tvekan. Men vart går gränsen för hur mycket pengar man behöver för att vara lycklig?

Att på ålderns höst ha en massa pengar på banken, en stor pension att lyfta ut varje månad och fina dyra saker omkring sig kan göra livet lyckligare. Men om det sker på bekostnad av din hälsa för att du stressat för mycket och blivit sjuk. Om det sker på bekostnad av att du försummat dina relationer för att du inte haft tid för dem du älskar. Eller om det sker på bekostnad av din personliga utveckling där du stagnerat helt för att du inte haft tid för något annat än jobb. Hur mycket är det värt då?

Mer tid för jobb eller fritid?

Att frigöra tid handlar om att du ska skapa andrum i vardagen. Alldeles för många använder all tid de kan få till att jobba ännu mera. När man får en timme över för att det där mötet blev inställt så ser man direkt till att fylla det med något annat. Det kan bero på en rädsla över att man hela tiden ligger efter och att man konstant måste vara i rörelse. Eller så kan det bero på att man får för sig att om jag gör det här andra nu så kan jag vara ledig sen. När ”sen” väl kommer så lyckas man dock alltid hitta något annat att göra med den tiden.

När en timme har passerat så är den borta. Den går aldrig att få tillbaka igen. Det kan göra vissa stressade att höra därför att man får en känsla av att tiden bara rinner iväg till ingen nytta. Därför är det viktigt att man lever med en intention och att man använder tiden på ett bra sätt. Om man redan jobbar för mycket så kanske ett bra sätt är att göra just ingenting, och det är helt ok. Bara det sker med intention.

Hur kan en redovisningsbyrå frigöra din tid?

Betalningar

Låt din redovisningsbyrå sköta dina betalningar. Att sitta och manuellt lägga in fakturor som kommer i brevlådan varje vecka och knappa in alla OCR nummer osv tar massa onödig tid. Med en modern byrå får du ett attestflöde där du bara behöver attestera fakturan och sedan godkänna bankfilen en gång i veckan. Har du mycket fakturor kan du spara flera timmar varje månad.

Löpande bokföring

Detta är väl det självklara svaret. Den löpande bokföringen. Det som tar en lekman två timmar att göra tar en redovisningskonsult med erfarenhet betydligt mindre tid. Om du fortfarande gör din bokföring själv på kvällar och helger eller när du skulle kunna göra något annat. Sluta med det och anlita en konsult direkt. Här kommer du inte bara spara mängder med tid utan också risken att det blir fel. Är man i startgroparna och saknar kapital för detta så får man kanske göra det själv. Men finns det pengar för detta så anlita en konsult.

Löner

Löner är ett svårt ämne och det är väldigt tidskrävande. Är man bara själv så går det väl an men när men har en eller flera anställda så är det mycket att hålla reda på. Här kan du spara mycket tid och pengar. Pengar sparar du genom att du inte behöver betala för ett system för detta och så sparar du mycket pengar när du slipper betala avgifter för att det blir fel.

Övriga saker där din redovisningsbyrå kan frigöra din tid

Sen finns det mängder med saker en redovisningskonsult och rådgivare kan hjälpa till med. Vi får inte glömma årsavslutet med bokslut och årsredovisning. Inkomstdeklarationer, ROT-ansökningar, budgetarbete. Listan kan göras lång. Om du är i sitsen idag att du lägger alldeles för mycket tid på administration. Kolla med din befintliga konsult om det finns mer den kan göra och har du ingen alls, börja se dig omkring efter alternativ.

Vad ska du göra med all tid du får över

Att anlita en redovisningsbyrå för att frigöra tid är bara ett sätt att göra det på. Det finns mängder med sätt du kan ”köpa” dig tid. Att anställa en projektledare som kan ta över din roll så att du kan jobba mer MED företaget istället för I det är ett annat sätt. Eller att anlita en till snickare så att du själv inte behöver stå med hammaren i handen utan kan projektleda istället är ett annat alternativ om du är i den branschen. Allt beror lite på vilken storlek ditt företag har eller vart i resan du befinner dig.

Så frågan är då vad du ska göra med tiden du fått. Om vi förutsätter att du redan har tid över till återhämtning, träning och relationer vilket annars skulle vara prio nummer ett. Så ska du satsa den här tiden på planering i första hand. I detta fall pratar jag inte om planering i detaljnivå rörande projekt osv. Jag pratar om planering av din egen tid. Varje månad ska sluta med att planera nästa månad. Varje vecka ska sluta med att planera nästa vecka och varje dag ska sluta med att planera nästa dag.

Planera tiden för att maximera den

Det är väl dokumenterat att de människor som planerar sin tid i förväg får mycket mer gjort än de som tar allt som det kommer. Det är också så att om du planerar din tid så kommer du vara nöjd när du gjort det du har planerat. Varje månad, vecka, dag kommer ha ett slutmål och när det är uppfyllt så kommer du känna dig färdig. Det ger utrymme till att känna sig värd tid till allt annat som är viktigt i livet.

När du planerar din tid ska du också se till att planera in tid för att jobba med ditt företag. Alltså tid du lägger för att utveckla företaget framåt. Exakt vad det är är helt individuellt men några saker kan vara. Målsättning, personalutveckling, marknadsföring, systemutveckling osv osv osv.

Mer pengar kan man alltid skapa men inte tid

Som nämnt tidigare så kan man alltid skapa mer pengar. Mer tid däremot går inte. När tiden är förbrukad så är det förbrukad och vi har alla ska många timmar per dygn att nyttja. Det man däremot kan göra är att använda sina pengar för att köpa tid av någon annan för att spara din egen. Du kan såklart inte spara tiden på någon bank och utnyttja sen men du kan frigör tid så att du kan göra något viktigare med den.

Var inte rädd för att använda dina pengar på det viset. Att vara snål och tänka att du ska spara dina pengar för att göra jobbet själv, med effekten att du inte gör det som är viktigast för dig, är en dålig ide. Det finns alltid någon som gör det snabbare och mer effektivt därför att den är bäst på just det. Du ska lägga din tid där den gör mest nytta. Antingen i företaget eller i livet i stort.

Summering

Det finns mycket saker i livet som är viktigt och jobba är inte allt. Om du känner dig stressad, att du inte hinner med din relationer eller din hälsa. Sluta sträva efter mer pengar och börja sträva efter mer tid istället. Se också till att använda din nyfunna tid på rätt sätt så att du inte bara jobbar ännu mer. Att anlita en redovisningsbyrå för att frigöra din tid är ett sätt.

Har du redan balans i livet så kan du frigöra tid och med din nyfunna tid utföra nya uppgifter som kan lyfta både dig som person men framförallt ditt företag. Har du redan tid över och undrar vad du ska göra med den? Kolla in våra tjänster nutidsanalys och målsättningssamtal som är en del av DigiM Roadmap. Där hjälper vi dig hitta rätt fokus och ser til att du vet vad du ska lägga din tid på.

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.