Många företag lider av dålig likviditet. Det kan beror på många olika saker men det finns oftast lösningar. Nedan finner du tips på hur du kan gå tillväga för att förbättra din likviditet. Det kan krävas en del arbete och det kan vara flera saker som måste förändras för att du ska lyckas. Men med rätt strategi och med rätt hjälp kan det göra stor skillnad.
Fakturera ofta
Det absolut viktigaste när det kommer till att förbättra likviditeten är rutiner kring fakturering. När faktureringen drar ut på tiden innebär det att du i princip agerar bank till dina kunder. Det kan också bli ganska stora summor som du ”lånar” ut, under ganska lång tid.
En cykel börjar med att arbetet påbörjas åt kunden. Du köper in material med 30 dagars kredit och du och din personal börjar lägga ned tid som kostar bolaget pengar i form av lön. Kundfakturan skickas sedan till kunden när arbetet är slutfört. Redan här har du lånat ut stora summor pengar under hela arbetets gång.
Om du dessutom släpar med att fakturera så lånar du ut pengar under ännu längre tid. Detta är alltså pengar som annars hade suttit på ditt konto. Detta kan dessutom bli dyrt om du i din tur måste låna pengar för att täcka behovet av likvida medel.
Lägg sedan till därpå kredittiden som du lämnar till din kund som vanligtvis är 30 dagar. Om du räknar ihop från start till betalning och beloppen däremellan så kommer du snart se att det kan bli väldigt mycket pengar som du lånar ut under lång tid. Ofta är det inte heller bara ett jobb utan flera samtidigt. Så se till att fakturera så ofta som möjligt och utan dröjsmål.
Betalningsviljan minskar dessutom ofta ju längre från leverans till betalning som det går, vilket kan göra att det dröjer ännu längre innan du får betalt.
Längre och kortare kredittider
Kundkrediter
Ett sätt att hålla nere tiden du lånar ut pengar är att minska kredittiden. Det finns ofta en allmän uppfattning om vad som gäller i olika branscher. När det gäller hyra till exempel så faktureras det alltid i förskott och gärna med förfallodatum innan påbörjad period. När det gäller programvaror och prenumerationer så dras det ofta direkt på kort innan påbörjad period.
Praxis inom tjänstesektorn är att man fakturera efter utfört arbete. Det ger kunden en trygghet i att slutresultatet kan kontrolleras innan man betalar. Det betyder dock inte att det måste vara så. Dels så kan avbetalningsplaner läggas upp där kunden delbetalar under arbetets gång. Det finns även tjänster där fakturering sker i förskott.
När det gäller kredittiden dock så finns det utrymme att diskutera och avtala med kunden. Om du levererar en bra tjänst där kunden är nöjd så finns egentligen inga hinder för att kunden kan betala vid leverans. Prata med kunden och se vilka möjligheter som finns och var öppen med anledningen till detta.
Leverantörskrediter
När det gäller kredittider åt andra hållet. Alltså betalningsvillkoren hos dina leverantörer, kan det också finnas utrymme för förhandling. Dels kan du diskutera med din leverantör om du kan få längre kredittid vid större volymer eller rent av genom ett lite högre pris/lägre rabatt.
Jobbar du inom hantverksbranshcen har du ofta också konton hos dina leverantörer så som Ahlsell eller Dahl. Du och dina anställda åker och plockar ut saker dagligen som ska faktureras. Här gäller det att utnyttja tiden innan fakturering så mycket det går. Det vill säga, om du har möjlighet, lägg upp det på kontot under veckan och be om faktura i slutet. Det spara på mängden fakturor och det ger dig längre kredittid.
Förbättra din likviditet genom att minska ditt lager
Har du en verksamhet som har lagerhantering finns det sätt att spara pengar. Att hantera sitt lager på ett så effektivt sätt som möjligt är en konst och det kräver erfarenhet. Du ska känna din verksamhet med upp och nedgångar, du ska känna dina kunder och du ska kunna ditt sortiment.
De flesta verksamheter har upp och nedgångar i försäljning baserat på säsong. Vissa produkter säljer också bättre än andra under vissa perioder. Här gäller det att ha stenkoll på hur alla produkter säljer under given tid.
Få bort hyllvärmare
Varor som säljer dåligt kostar pengar när de ligger på hyllan. Dessa varor motsvarar pengar som skulle ha suttit på ditt konto om det inte legat där. Dessa varor måste bort. Under ett år kan vissa varor bli hyllvärmare för att sedan gå åt senare. Här gäller det återigen att ha stenkoll.
Visst kan det vara så att du kan få ett bättre pris vid större volymer. Frakten kanske blir billigare osv. Men du måste också ta med i beräkningen att du binder upp dina pengar på hyllorna. Har du inte dessa pengar så kan det innebära att hela verksamheten går omkull.
Se till att planera din lagerhållning, håll den till absolut lägsta nivå utan att du för den delen står utan varor när kunden vill köpa.
Låna för att förbättra likviditeten?
Alla företag har upp och ned gångar och större investeringar kan ibland innebära att det börjar gapa tomt på kontot. Då finns det kanske inte något annat alternativ än att låna pengar. Att låna pengar kostar pengar, det går inte att komma ifrån. Det finns dock olika sätta att låna pengar på vilket kostar olika mycket.
Banklån
Ett banklån brukar oftast ge bra villkor. Banker är dock restriktiva i sin utlåning och du kan komma att behöva borga för lånet privat. Är företaget dessutom försatt i en svår situation så kan det bli svårt att få igenom ett vanligt banklån.
Checkkredit
En checkkredit är ofta ett bra alternativ. Till skillnad från ett vanligt banklån så betalar du enbart ränta på de pengar du faktiskt utnyttjar. Däremot så brukar det tillkomma en årlig avgift för krediten. Men en checkkredit kan vara att föredra om det handlar om att finansiera dalar i likviditeten kopplat till den löpande verksamheten.
Factoring – sälja fakturor
Att använda factoring är ett snabbt sätt att få pengar. Det är ofta ganska dyrt dock då räntorna på dessa krediter ofta baseras på kredittiden på fakturan. Det vill säga att en ränta på 3% på faktura beloppet är en ränta på 3% på 30 dagar och inte på ett år som hos banken. Det är också viktigt att komma ihåg att när man säljer sin faktura så lämnar man inte över risken till factoringbolaget. Om slutkund inte betalar får du betala tillbaka pengarna utan att få tillbaka avgiften. Factoring är dock ett snabbt sätt att rädda en snabbt uppkommen situation.
Låna av dig själv för att förbättra likviditeten
Ett annat alternativ är att du lånar av dig själv. Som aktieägare kan du låna in pengar i ditt bolag för att klara svackor. Det kostar ingenting så länge du inte måste låna dem privat. Och du kan närsomhelst plocka tillbaka dem till dig själv.
Tänk dock på att vid en eventuell konkurs så riskerar du dessa pengar och du bör inte låna ut pengar till bolaget om bolaget är på obestånd.
Likviditet från resultatet
Det absolut bästa sättet att finansiera sin verksamhet och upprätthålla en god likviditet, är att se till att likviditeten kommer ifrån den egna verksamhet. Det vill säga, att företaget går med vinst.
För att ett företag ska hålla på sikt så måste likviditeten komma ifrån verksamheten och dess vinst. Du kan låna pengar för att överleva men på sikt så måste verksamheten gå med vinst för att överleva.
Vi har skapat en liten PDF med tips på hur du kan förbättra företagets ekonomi. Den är helt gratis och du kan få den skickad till dig genom att klicka här.
Summering
Att förbättra sin likviditet tar lite tid och det kräver ofta insatser inom flera delar i verksamheten för att den ska bli riktigt bra. Men en bra plan, och kanske en likviditetsbudget, så kan man undvika att hamna i problem från början. Lycka till med din likviditetsplanering och behöver du hjälp så vet du vart vi finns. Tveka inte att höra av dig om du har frågor.