DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
ledighet bild på strand blogg

Ledighet, du förtjänar det också!

Man talar om tillväxt, omsättning och orderingångar. Framgång mäts allt som oftast i pengar. Men är pengar verkligen allt? När var du riktigt ledig sist? När kopplade du av ordentlig och kände att du var ledig på riktigt? Även ensamföretagare kan få njuta av semester, allt som krävs är planering, disciplin och prioritering.

Det är svårt att få till ledighet

Vi har haft många kunder genom åren som aldrig tagit semester. Vissa sätter till och med en viss stolthet i att de aldrig tagit semester. I vissa fall finns det tyvärr inte utrymme för det. En del verksamheter klarar sig inte utan handpåläggning och har man då löpande uppdrag så blir det svårt.

Ett alternativ skulle ju kanske vara att ta in en vikarie under tiden man är ledig, men vi vet ju alla hur det blir. Tiden att lära personen blir för lång och dessutom så kommer den ju aldrig göra det lika bra som jag skulle ha gjort det i alla fall. Känner du igen dig?

För stor tro på sig själv

Jag vet, jag är precis likadan. Ibland är det svårt att släppa uppgifter till någon annan. Man lever i tron att det bara är jag som klarar av det. Men i ärlighetens namn, vi är alla ganska lätt utbytbara när det väl kommer till kritan. Det handlar om att våga släppa taget.

Framför allt handlar det om att man måste vara väldigt tydlig och ha SKRIVNA rutiner för de arbetsuppgifter som ska göras. Det vill säga, med ordentlig planering och förberedelse så kan det faktiskt gå riktigt bra.

Video är nyckeln

Vi har under senaste tiden börjat använda oss mycket av video. Framförallt så har vi använt det för att göra instruktioner till klienter. Men det funkar precis lika bra att använda internt. Att spela in en video för att demonstrera hur en uppgift ska hanteras är perfekt. Den går ju att titta på om och om igen.

Nu är det kanske svårt att implementera detta i en verksamhet där det krävs ett hantverk, så som snickare eller rörmokare. Men alla yrken där uppgifterna görs på dator kan man spela in instruktioner.

Gör bara det nödvändigaste

Självklart kan man inte spela in videos på allt man har att göra och allt går inte att förmedla över video. Men tanken är inte att personen ska ta över verksamheten. Den ska se till att den överlever under en kort period då du är borta. Så innan detta arbete påbörjas så måste verksamheten bantas ned till det absolut nödvändigaste.

Det kanske rent av visar sig att när du väl bantat ned verksamheten till det absolut nödvändigaste för de kommande 4 veckorna. Så skulle du kunna klara av det jobbet själv genom att bara arbeta ett par timmar i veckan.

Planera för semester i god tid

Jobbar du mycket med projekt, till exempel som hantverkare, så kan det vara smart att planera för en semester ifrån början. Du tar helt enkelt inte emot uppdrag under en viss period. Det är här som de flesta får problem. Att inte ta emot ett uppdrag betyder att man inte tar emot pengarna. Men är verkligen pengar allt?

Tänk dig att ditt företag kan betala dig lön trots att du har semester och att det trots det överlever. Du kanske får en något mindre vinst på slutet av året. Men du har ju fått vara ledig. Du har tid att umgås med din familj och vänner. Du får tid att vila och återhämta dig och du kommer att jobba bättre och hårdare efteråt. Kan det inte vara värt de där sista tusenlapparna på slutet?

Vet du om du har råd att vara ledig?

Många ensamma företagare lever i en konstant jakt på uppdrag och pengar därför att de tror att det snart är över. Någon slags domedagskänsla. Detta beror, tror jag, på att man helt enkelt har för dålig koll på sin verksamhet och sin ekonomi. Det är viktigt att ha koll på sin ekonomi inte bara av praktiska skäl utan även mentalt. Att konstant leva i en stress över framtiden och att pengar ska ta slut är inte bra. Det är dessutom otroligt onödigt om det inte finns något att oroa sig för.

Men jag är nystartad, då funkar det väl inte?

Det blir absolut svårare då. Dels därför att man inte har hunnit bygga någon buffert att ta av och dels för att man inte har en stadig kundkrets att jobba med. Som nystartad så krävs det kanske på ett annat sätt konstant jagande av kunder för att få en stadig och kontinuerlig omsättning. I de fall man precis har startat sin verksamhet så kanske det får vänta med semester till nästa år. Det man då istället kan göra är att se till att ta lediga dagar och kanske få lite långhelger här och där.

Pengar eller tid?

Alla har olika värderingar och prioriteringar i livet. Det förändras också över tid i takt med att ens livssituation förändras. Är man ung och ensamstående så kanske pengarna är viktigare än tiden medan när man skaffat familj så får man andra prioriteringar.

Jag tänker ofta på det sättet att pengar är en förbrukningsvara och något som det alltid kommer nya. En krona är alltid värd en krona, idag eller imorgon. Tid däremot är begränsad och även om man får 24 nya timmar varje dygn så är värdet av dem långt ifrån konstant.

Det är lite klyschigt kanske att säga att man ska leva som att morgondagen var den sista. Men till skillnad från pengar så kan faktiskt tiden ta slut. Och värdet av dagens timmar kan man aldrig få tillbaka. Att missa sina barns uppväxt för att man jobbade för mycket kan man aldrig få tillbaka. Eller den där semester man mest spenderade i telefonen eller bara i andra tankar. Man måste ta vara på den tid man har.

Så hur gör man då?

  1. Se till att ha koll på din ekonomi – jaga inte pengar i tron att de snart tar slut om det faktiskt inte är så.
  2. Planera din ledighet – se till att jobba av så mycket som möjligt innan och skala ner till det absolut nödvändigaste.
  3. Få med andra på tåget – se till att meddela dina kunder och kollegor i tid att du planerar att vara ledig.
  4. Stäng av – när du väl är ledig. Lita på att du gjort det som behövs för att det ska funka och stäng av mail och telefon.

Hur kan vi hjälpa dig få ledigt?

Med en budget så kan man planera för semester rent ekonomiskt. Vi kan hjälpa dig att ta fram en resultatbudget där vi planerar och sätter av för semester. Då kan du vara trygg i att företaget överlever när du är ledig. Har du inte en digital lösning för din redovisning så finns det massor att tjäna på det. Genom att låta oss sköta företagets administration så kan få tid till ledighet. Med elektronisk fakturahantering och molnbaserade system så kan administrationen flyta på även när du är borta.

Utöver det så kan vi även hjälpa dig med tips och trix för hur du planerar inför en semester i din verksamhet.

Så är du sugen prålige ledighet till sommaren? Hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig på traven.

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.