DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
behöver jag en redovisningskonsult? Bil till blogg digim redovisning

Behöver jag en redovisningskonsult?

Behöver jag en redovisningskonsult? Ja, det är frågan. Har du tid över till bokföring? Kan du de senaste reglerna kring avdragsrätt och skatterätt? Växer ditt företag så som du vill och har du en plan som du följer? Om du svarat nej på någon av frågorna kanske du är i behov av en redovisningskonsult. Behovet kan vara olika stort men med en riktigt bra redovisningskonsult så får du mer än bara uppgifter till myndigheterna.

Du sparar tid

Den absolut största besparingen du gör genom att anlita an redovisningskonsult är att du sparar tid. Vi har haft så många klienter som kommit till oss genom åren där de gjort sin bokföring själva. Det tar tid och det tar onödig tid. Något som en utbildad och kunnig redovisningskonsult gör på en timme tar det en okunnig entreprenör en hel helg att lista ut ibland.

Jag minns själv när jag skulle bygga en altan hemma. Jag är ingen snickare men har inte heller tummen mitt i handen. Men alla små saker man behöver tänka på som att, få det i våg, få det i vinkel, få till vinklarna där det inte är 90 grader. Sådant tar mig lång tid att tänka ut och få till medan en van snickare bara gör det. Precis så är det med redovisning också. Det behöver inte nödvändigtvis bli mer rätt men det går så mycket fortare.

Bokföring som blir rätt

På tal om att det ska bli rätt. Detta är ännu en anledning till varför du behöver en redovisningskonsult. De flesta vill väl, och vill göra rätt. Tyvärr finns det många förståsigpåare därute som ”vet hur man gör”. Alla har vi någon gång haft en kompis som sagt att ”så gjorde jag och det gick bra”. Det finns två saker att tänka på här. Det första är att allt går bra att göra så länge ingen tittar. Och i ärlighetens namn så är det väldigt sällan som någon tittar.

Skatteverket har bara en viss mängd resurser och det finns mängder med företag därute. Självklart kan inte allt kontrolleras, även om mycket kontrolleras automatiskt när uppgifter skickas in. Utan här görs stickprov. Även om automatiska kontroller görs som tex procentsatser i momsdeklarationen osv så är det mycket som aldrig uppdagas. Så när en kollega eller konkurrent säger att ”det går bra” eller ”så får man göra” betyder det inte nödvändigtvis att det är sant.

En annan sak att tänka på är att bara för att man anlitat en redovisningskonsult så blir det inte automatiskt rätt och vad den ena eller andra konsulten säger behöver inte nödvändigtvis alltid vara rätt. Tyvärr finns det inga krav på att en redovisningskonsult ska ha en viss kompetens i Sverige. I princip så kan vem som helst öppna redovisningsbyrå. Att en redovisningskonsult har hållit på länge är heller tyvärr ingen garant. Lagar och regler uppdateras löpande hela tiden och det gäller att man håller sig uppdaterad.

Vill du känna dig säker på att du får rätt svar så ska du vända dig till en auktoriserad redovisningskonsult som har krav på sig att hålla sig uppdaterad och som du vet är rätt utbildad. Det betyder såklart inte att alla som inte är auktoriserade är dåliga men en auktoriserad konsult det ger en kvalitetsstämpel .

Med en redovisningskonsult undviker du avgifter

Vad händer när det blir fel då? Som jag sa tidigare, så länge ingen tittar så händer ingenting. Men vid en eventuell kontroll eller fullständig revision där fel påträffas så kan det bli ganska dyrt. Har du till exempel dragit av något som skatteverket anser vara en privat levnadskostnad så får du först betala skatt på uttaget som att det vore lön. Visar det sig att skatten uppkommer till 10 000 kronor så kan du dessutom få ett så kallat skattetillägg med upp till 40%. Det vill säga att de 10 000 plötsligt blev 14 000 kronor. Skatteverket kan dessutom gå tillbaka hela 5 år och kontrollera bokföringen. Så har man systematiskt dragit av något felaktigt på grund av att man blivit felaktigt informerad så kan det bli mycket pengar.

I Sverige kan man inte bli dubbelt bestraffad för samma gärning. Så vid de tillfällen då man får ett skattetillägg så är det det som är straffet. Men det finns även risk för att man gör sig skyldigt till bokföringsbrott som i värsta fall kan vara förenat med fängelse. Jag vill inte på något sätt skrämma upp dig men det är otroligt viktigt att det blir rätt. Och det är alltid styrelsens eget ansvar att det blir det.

En redovisningskonsult ger råd som ger tillväxt

Men om vi bortser från det självklara, att du vill att det ska bli rätt. Så kan, och ska helst, ett samarbete med en byrå ge mer än bara rätt uppgifter till myndigheterna. Med en redovisningskonsult som jobbar proaktivt och i tät relation med dig så ska du få råd och hjälp som inte bara rör den löpande redovisningen. Helst ska du få råd och tips för att utveckla din verksamhet. Här gäller det dock att man ger och tar. För att det ska bli ett bra samarbete behöver även du visa ett intresse för ekonomin och företagets tillväx och utveckling.

Med ett riktigt bra samarbete med en redovisningsbyrå så kan du få ut så himla mycket mer. Bara en tät dialog där ni systematiskt går igenom siffror och verksamhet kan få upp dina ögon för problem du inte visste fanns och lösningar som kan göra stor förändring, både ekonomiskt och praktiskt.

Det ger en kvalitetsstämpel

När det är dags att låna pengar eller kanske sälja sin verksamhet. Egentligen vilken situation som helst där du behöver visa dina siffror för någon utomstående. Då är det alltid bra att kunna visa att du har en redovisningskonsult som hjälper dig med din redovisning. Det ger en kvalitetsstämpel när en intressent ska ta del av rapporterna. Du kan också ta hjälp av din redovisningskonsult att delta på möten. Det ger en ännu mer seriös bild och det visar att du har koll på din ekonomi och att du är engagerad.

Du sparar egentligen pengar

En redovisningskonsult kostar pengar. Vill du dessutom försäkra dig om att det är en bra konsult och en konsult som levererar värde för pengarna så kan det vara ganska mycket pengar. Jag vill dock hävda att en riktigt bra redovisningskonsult betalar sitt eget arvode genom de tips, trix och undvikande av avgifter som den ger. Du ska se till redovisningskonsult som en tillgång och inte en ren kostnad. Om din redovisningskonsult enbart ses som en kostnad behöver du jobba med relationen eller byta konsult. Vi har skrivit en artikel om hur en redovisningskonsult prissätter sina tjänster.

Frågan var, behöver jag en redovisningskonsult?

Om du är en driven entreprenör som vill få din verksamhet att växa. Om du är intresserad av ditt företags ekonomi och vill ha en plan för att nå dina mål. Ja, då behöver du en redovisningskonsult. Bedriver du en verksamhet som att du vore en anställd och enbart ”säljer dig själv” så kanske inte. Var bara säker på att det du lämnar till myndigheter är rätt och lämnas i rätt tid.

En riktigt bra redovisningskonsult levererar mer i värde än vad du betalar för och det är en riktigt bra partner att ha när det behövs. Så om du inte redan har en riktigt bra redovisningskonsult idag så se till att du skaffar dig en.

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.