DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
Är företagande för alla

Är företagande för alla?

Mitt korta svar är ja! Men kanske inte just nu? Eller? Jag är övertygad om att alla människor har förmågan att kunna driva ett företag och göra det bra. Det viktigaste är att man har en inre drivkraft och att man är beredd på den utveckling som den resan för med sig. Man behöver också vara beredd på att behöva offra tid och energi på detta. Det kan komma att bli en stor del utav livet.

Vad innebär det att äga och driva ett företag

Att äga och driva ett företag har otroligt många bottnar och exakt vad det innebär är nog högst individuellt. Att äga och driva företag kan ge en otrolig känsla av frihet. Samtidigt som det kan ge en känsla av stress att allt hänger på dig. Det är ett stort ansvar att äga och driva företag och det följer med vissa förpliktelser. Som ensamföretagare utan anställda så har man ett ansvar gentemot samhället och man är ansvarig över att lagar och regler efterföljs.

När man växlar upp och kanske anställer någon så har man helt plötsligt ansvar även för en annan person. En anställning skapar trygghet och ger en möjlighet att kunna försörja sig själv och sin familj. Därför är det otroligt viktigt att man som arbetsgivare tar det ansvaret på allvar.

Samtidigt som företagande kommer med mycket ansvar och förpliktelser så kommer det också med oändliga möjligheter. Du som ägare har alla möjligheter att utveckla både dig själv och ditt företag till precis vad du vill. Det är du som bestämmer. Det kan ju vara en kittlande tanke och det är helt fantastiskt att starta och driva företag. Det kan också kännas som ett stort steg och lite skrämmande. Det är helt naturligt. Speciellt om man kommer ifrån en trygg anställning.

För att lyckas som företagare så krävs det mycket struktur och planering. Den här strukturen och planeringen bör finnas på plats redan innan man tar steget för att det ska bli en bra start. Det är mycket att hålla reda på och mycket som ska göras.

Måste man göra allt själv?

Det kan kännas lite överväldigande med allt vad företagande innebär och hur mycket man måste kunna. Men du behöver inte göra allt själv. Jag råder dig till och med till att absolut INTE försöka göra allt själv. Att starta och driva ett företag är en kreativ process. Det finns inget som dödar kreativitet så mycket som känslan av överväldigande och stress. Eftersom jag själv jobbar med redovisning så är det något jag upplevt många gånger. ”- Man måste ju kunna bokföring”. Det är så många som spenderar så otroligt mycket tid i början med att lära sig bokföring och det kan verkligen vara en källa till frustration.

Jag har full förståelse för den ekonomiska aspekten. Att man helt enkelt inte har råd med hjälpen. Mitt råd är att funder på detta innan du startar företaget. Kanske du rent av ska sätta undan pengar för det? Att sköta redovisningen för företaget och framförallt att lära sig att sköta redovisningen för företaget kommer inte på något vis utveckla företaget. All den tid du lägger på det hade du kunnat lägga på kreativa saker som marknadsföring, strategi och planering istället. Sådant som faktiskt får din verksamhet att växa och utvecklas. Så fundera på om du verkligen inte behöver en redovisningskonsult.

Redovisning är ju bara en sak som du kan delegera. Du kanske har en massa bra idéer när det kommer till marknadsföring och varumärke men har inte alls den där känslan för design. Ta då hjälp av någon som verkligen kan design. Du kanske har en grafisk ådra men är sämre på det skrivna ordet? Ta då hjälp med dina texter.

Låt någon annan göra det du inte kan

Du behöver helt enkelt inte göra allt själv och du bör inte heller göra det. Om du vill att ditt företag ska utvecklas och växa så måste du ha tid och energi att lägga på det. Men med det sagt så kan du inte heller lämna iväg allt och tro att någon annan ska lösa det åt dig på egen hand. Du måste fortfarande vara involverad i allt, ta eget ansvar och driva processen framåt. Det finns till exempel inte en marknadsbyrå i världen som på egen hand kan förmedla vad du vill, utan dina inputs. Det finns inte heller någon redovisningsbyrå i världen som tar på sig det fulla ansvaret för din redovisning och din ekonomi. Där måste du också vara högst involverad för att det ska fungera.

Så lämna ifrån dig det arbete som du känner att någon annan kan göra bättre men glöm inte att det är du som alltid måste hålla i taktpinnen och det är du som sätter agendan.

Måste man vara en superentreprenör?

Det är din ambitionsnivå som sätter spelreglerna. Vill du starta företag för att driva upp det till en global jätte så kanske du behöver vara en superentreprenör. Men vad är en superentreprenör egentligen? Jag är övertygad om att vi alla har det inom oss om vi bara letar lite djupare. Men det måste finnas en drivkraft ifrån början. En vilja att komma dit och framför allt ett djupt rotat ”varför” som ligger till grund för det. Varför vill du driva företag? Vad ger det dig? Vad har du för mål?

Om du inte vet svaret på de frågorna kan det vara svårt att driva ett framgångsrikt företag. Det betyder dock inte att du inte kan ta reda på svaren under resans gång. Men jag tror att du måste ha en drivkraft som grundar sig i något annat än en flykt från något.

Du kanske bara vill vara din egen chef?

Sen finns det ju olika ambitionsnivåer såklart. Du kanske bara vill ha ett jobb att gå till där du själv sätter spelreglerna och kan bestämma över din egen tid. Det är såklart också helt okej. Vi behöver inte alla ha ambitionen att bli störst. Däremot så måste man förstå att starta och driva ett företag aldrig kan likställas med en anställning. Att vakna varje dag och ”bara” gå till jobbet kommer inte att fungera. Det finns saker som man som företagare måste göra som man som anställd inte behöver. Du kan till exempel inte bara gå till jobbet och sätta kakel om du jobbar som kakelsättare. Du måste också fakturera, göra inköp, sälja, marknadsföra osv för att företaget ska överleva.

Om du säger upp dig från en anställning och tänker att du ska driva eget bara för att slippa den där jobbiga chefen. Då kommer du bli förvånad över hur mycket jobb och energi det krävs utöver det faktiska dagliga arbetet i verksamheten. Så ha det i åtanke innan du tar steget.

Hur vet man om det passar en?

Ja, hur vet du om det här passar dig då? Som jag skrev tidigare så tror jag att alla har förmågan inom sig att driva eget företag och lyckas med det. Men det förutsätter att man är villig att göra jobbet och att man har den där inre drivkraften. Om du känner dig osäker på om att starta företag är något för dig, så är mitt bästa tips till dig att träffa och prata med en coach. En coach kan hjälpa dig bena ut dina frågetecken och osäkerheter och hitta förmågor inom dig som du inte trodde du hade.

Det kan till och med visa sig att starta företag inte alls var det du ville. Och att komma fram till det och landa i det är ju precis lika bra och värdefullt som att landa i att det är det du vill. Då vet du i alla fall vad du inte vill. Och det kommer spara mycket tid och energi i framtiden.

Är du redan klar över att du vill starta företag och du känner den där inre drivkraften inom dig att du vill skapa något. Så kör bara! Att starta ett företag kan kännas som ett jättestort steg. Självklart är det ett stort steg att lämna tryggheten i till exempel en anställning och bara kasta sig ut. Men det kanske inte behöver vara så drastiskt? Du kanske kan börja i mindre skala och se vart det leder? Det praktiska kring att starta ett företag är väldigt enkelt idag. Du kan vara igång med en enskild firma inom 10 minuter och ett par veckors väntande på registrering hos skatteverket. Men att starta företag börjar långt innan själva registreringen görs.

Vill du ha hjälp att fatta beslutet?

Känner du dig osäker och inte vet riktigt vad du vill? Vi hjälper dig gärna på vägen genom coaching och rådgivning. Vi hjälper företagare hela vägen från att fatta beslutet till att faktiskt registrera och starta företaget och även sedan driva det. Går du i tankarna att ta steget? Boka in ett gratis första samtal på 30 minuter där vi helt förutsättningslöst ser hur vi kan hjälpa dig på din resa.

BOKA IN ETT GRATIS SAMTAL HÄR

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.