DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
vad är ett målsättningssamtal bild till blogg

Vad är ett målsättningssamtal?

Det går inte att nog poängtera hur viktigt det är med mål. Utan ett tydligt mål är det otroligt svårt att veta vart man ska lägga fokus, vad man ska säga ja eller nej till och veta när man gör framsteg. Vårt målsättningssamtal är ett effektivt sätt att konkretisera målen och få dem från huvudet ner på papper.

Grunden för allt du gör med ditt företag

Att driva företag är så mycket mer än att bara gå till jobbet. Att driva företag innebär ett stort ansvar och det är mycket man behöver tänka på som företagare förutom själva arbetet i sig. Som rörmokare till exempel, räcker det inte med att bara åka till jobbet och montera rör i ett badrum. För att ett företag ska vara lönsamt och fungera väl så krävs det struktur och planering. Men för att kunna skapa struktur och planering så måste man ju först veta vart man vill.

Visioner, värderingar och mål är grunden för allt man tar sig för senare under resan som företagare. Det skapar en grund och en kompass för vilka beslut du ska ta framöver. Om du har personliga mål som säger att du behöver mer tid till dig själv och din familj. Då skulle du ju inte fatta beslutet att göra dig av med viktig personal som gör att du får mer att göra? Du kanske inte heller skulle säga ja till det där stora projektet? För du vet att det kommer uppta all din tid och energi. Vänder man på det så kan det vara tvärt om. Du kanske är singel och har all tid i världen att satsa på ditt företag och du vill att det ska ta över hela världen. Då skulle du ju absolut säga ja till det.

Har du inte grunden satt i form av vision, värderingar och mål så blir det mycket svårare att fatta rätt beslut.

Varför ska man sätta mål?

Att sätta mål är ett väldigt bra sätt att få till den där kompassen som ska hjälpa dig att fatta rätt beslut. Det finns ett talesätt som lyder ”Siktar du på ingenting träffar du det med otroligt precision”. Alltså, om du inte har några mål så kommer du inte heller att nå några mål. Har man uppsatta mål så har man någonting att följa upp. Det blir mycket lättare att mäta sina framsteg då man kan sätta mått på bra utsatta mål. Ett mål ska inte bara var i form av till exempel ”Det ska gå bättre i år än förra året”. Det blir otroligt svårt att mäta om man uppnått det målet eller ej då det inte är mätbart.

Ett bättre mål hade varit, under 2023 ska jag omsätta 3,2 miljoner. Då kan man fördela dessa 3,2 miljoner på 12 månader eller fyra kvartal. Sedan kan man då följa upp på ett väldigt enkelt sätt. Detta är bara ett exempel på mål man kan ha, och ett väldigt konkret sådant. Men mål kan se ut på en mängd olika sätt. Du kanske vill köpa en viss bil? De kanske vill vara ledig x veckor varje år? Du kanske vill kunna gå i pension vid en viss ålder eller så kanske du bara vill producera x antal artiklar?

Varje mål kan man sedan dela upp i delmål. Sedan kopplar man vissa aktiviter/vanor till dem delmålen som man ska utföra regelbundet för att nå dit. Det är ett extremt effektivt sätt att ta sig fram och nå dit man vill. Både personligt och affärsmässigt.

Hur går ett målsättningssamtal till?

Ett målsättningssamtal med DigiM görs virtuellt alternativt live på vårt kontor. Fördelen med att göra det virtuellt är att det oftast är lättare att få till en tid. Det är också ett väldigt bra och enkelt sätt att dokumentera samtalet på, genom att helt enkelt spela in det. Nackdelen med att göra det virtuellt är att man kanske lätt blir distraherad av annat när man sitter vid datorn och det är svårare att få till en personlig kontakt. Vi på DigiM har dock en stor erfarenhet att utföra videosamtal både som deltagare och anordnare. Det viktiga är bara att man innan mötet ser till att alla andra sorts distraktioner är avstängda och att man har fullt fokus på samtalet.

Samtalet tar allt mellan 60-90 minuter och fungerar som ett coachingsamtal. Vi börjar med att sätta agendan för vad samtalet ska mynna ut i och vilka förväntningar vi har. Samtalet är helt ditt och det är du som styr. Vill du diskutera personliga mål i första hand och mål för din verksamhet i andra hand (eller inte alls) då går det alldeles utmärkt, eller tvärt om.

Ett målsättningssamtal handlar till 100% om dig och är inte ett rådgivningssamtal. Det vill säga, vi kommer inte ge dig några råd kring vilka mål du bör ha eller vilka du inte bör ha. Vårt jobb som samtalspartner här, är att du ska komma fram till och formlera dina egna mål. Vi kommer vara med och stötta dig i den processen och hjälpa dig att komma fram till dessa och även formulera dem på ett sätt som blir konkret. Men det är du själv som kommer formulera dina mål i slutändan.

Vad kan jag räkna med att få ut av det?

Målet med samtalet är att du ska komma därifrån med en bättre bild över vart du vill. För dig som privatperson och ledare eller för ditt företag, eller både och. Samtalen kan se väldigt olika ut och resultatet kan också se väldigt olika ut. Det viktiga här är att du går därifrån med målet uppnått som vi sätter i början av samtalet. Ibland kan det visa sig att man inte hinner hela vägen fram för att man har så otroligt mycket att tänka igenom och diskutera och då får vi titta på alternativet att ha ytterligare ett samtal. Vi kommer dock göra allt vi kan för att du ändå ska gå iväg med något konkret när samtalet är slut.

Efter att samtalet är slut så kommer vi att dokumentera det vi kommit fram till och sammanfatta det skriftligen till dig. Vi kommer också att lägga upp en eventuell plan på hur vi kan hjälpa dig vidare mot dina mål i form av nutidssamtal, planeringssamtal och annan fortsatt coaching.

Vad kostar ett målsättningssamtal?

Ett målsättningssamtal kostar 2500 kronor. I det priset så ingår själva samtalet samt dokumentationen efter samtalet och en konkret plan framåt.

Hur gör jag för att boka ett samtal?

Innan vi bokar in ett samtal med varandra så måste vi veta om vi är en bra match. Därför håller vi alltid ett samtal innan ett målsättningssamtal bokas för att se att vi har rätt kemi. Ett målsättningssamtal är ett coachingsamtal där det krävs ett förtroende åt båda hållen. Känner vi inte att det finns ett förtroende så går det inte att genomföra ett bra samtal. Det här samtalet är helt gratis och är ca 30 minuter långt. Där lär vi känna varandra lite och du får mer information kring målsättningssamtalet och vad du kan förvänta dig samt vilka eventuella alternativ du kan följa upp det samtalet med. Det betyder också att du får chansen att träffa oss och ställa frågor för att kunna fatta ett beslut om ett målsättningssamtal är något för dig.

Klicka på den här länken för att boka ett 30 minuters gratis samtal.

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.