DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
Fem saker för att lyckas med målsättningen 2022. Dags att sätta målen. Målsättning 2022

Fem saker för att lyckas med målsättningen 2022

Att sätta mål är det absolut viktigaste man kan göra för att nå framgång i livet. Det gäller såväl företagande och karriär som i det privata. Det är dock inte bara att skriva en punktlista på fem saker man vill uppnå. Här gäller det att göra det på rätt sätt också för att lyckas med målsättningen 2022. Läs vidare för att se hur du på bästa sätt når dina mål 2022

Sätt mål på rätt sätt. 5 saker för att lyckas med målsättningen

Många startar året med ett nyårslöfte i stil med – Jag ska gå ner i vikt!
Det är såklart beundransvärt att man vill ta tag i sin hälsa och göra något bra för sig själv. Det är mer än vad många andra gör. Tyvärr brukar det dock sluta med ett gymkort för 3000 kronor och en ganska stressig och rörig Januari. Med allt som händer på jobbet, den nya avdelningen på dagis, och så börjar ju nya säsongen av Bonusfamiljen på TV. Ja, du vet själv. Och efter några veckor så är man tillbaka på ruta ett med chips och dipp framför Netflix. Och med en riktigt bra förklaring till varför det inte gick den här gången heller.

Det behöver dock inte bli på det här sättet. Med bara fem saker kan du lyckas bättre med målsättningen 2022.

  1. Skriv ner
  2. Dela upp
  3. Följ upp
  4. Planera
  5. Ge dig själv en belöning

1. Skriv ner

Det absolut viktigaste är att faktiskt skriva ner sina mål. Tim Ferris frågade sin publik under ett seminarium hur många som trodde det var viktigt att skriva ned sina mål. Nästan alla räckte upp handen. Sen frågade han hur många som faktiskt skrev ned sina mål. Bara en hand full av människor räcke upp handen. Vi vet att det är så, men vi gör det inte. Bryt den trenden och skriv ner dina mål. Gör det på ett sätt så du lätt kan se dem varje dag.

2. Dela upp

– I år vill jag att mitt företag ska omsätta två miljoner kronor!
Ett bra mål men vad ska du göra den första veckan i Januari? Här gäller det att dela upp målet i mindre bitar. Och att vara specifik i de delmål som du sätter upp. Två miljoner kronor betyder 166’ i månaden. Jobbar du 22 dagar i månaden i snitt så blir det ca 7500 om dagen. Jobbar du med ett jobb där du tar betalt per timme så skulle målet istället kunna vara, jag ska fakturera minst 7500 kronor om dagen (eller x timmar). Hur man sätter SMARTA mål är ett helt kapitel för sig och kommer i ett annat blogginlägg.

3. Följ upp

Lika viktigt som det är att skriva ner sina mål är det att faktiskt också läsa igenom dem regelbundet. Detta för att du ska veta att du är på rätt spår. Ett bra sätt att göra det på är att föra en journal eller dagbok. När jag säger dagbok så menar jag inte en sån där rosa dagbok, med litet hänglås på, som man kanske hade i tonåren. En sån där som man skriver sida upp och sida ner med vad man har gjort och tänker.

Ett effektivare och enklare sätt är att ha en journal, en dagbok med färdiga frågor som du besvarar varje dag. Den kan vara analog eller digital, det är helt upp till dig. Ett bra exempel är att göra det på kvällen innan du går och lägger dig eller på morgonen innan du startar dagen. Några bra frågor kan vara

  • Vad har jag gjort bra idag?
  • Vad kan jag göra bättre imorgon?
  • Vilka tre saker har jag åstadkommit idag för att ta mig närmare mitt mål?
  • Vad är jag tacksam för idag?

Med dessa enkla frågor så kan du summera din dag på mindre än fem minuter och du får en rutin för att följa upp dina mål dagligen.

4. Planera

För att saker ska förändras och för att du ska ta dig närmare ditt mål så måste du också agera. Ett bra mål som du skrivit ned och som du följer upp är inte mycket värt för världen om du inte faktiskt också agerar.

Att planera hur ett mål ska nås är viktigt för att sakta men säkert komma närmare. När du delat upp målet enligt punkt 2 så har du flera enklare och kortare steg att ta tag i. Se till att planera dessa i din kalender dagligen så att du vet att du gör de saker som är absolut viktigast, att sträva efter ditt mål.


Har du till exempel ett mål att gå ned i vikt och du har kommit fram till att du ska gå ned x kilo innan ett visst datum genom att löpträna x dagar i veckan. Se då till att varje söndag blockera tiden för löpningen i din kalender och behandla det med samma respekt som ett möte med chefen. Du kan sedan även dagligen planera för morgondagen genom att ta fram kläder och skor, ladda löparklockan osv för att försäkra dig om att du är förberedd och redo för att utföra det du planerat.

5. Belöna

Redan dag ett när du sätter ditt mål bör du bestämma dig för vilken belöning du ska ge dig själv om du lyckas. Se till att du skriver ned det tillsammans med ditt mål. Det kan vara en ny jacka, en middag tillsammans med din andra hälft, en resa till Thailand eller ett helt nytt hus. Belöningen bör vara i paritet med målet och spegla den insatts som är gjord. I många fall kan målet vara belöningen i sig men det kan vara värt att faktiskt planera för att fira och ge sig själv en klapp på axeln för att känna att strävan varit värd.

Summering

Målsättning är ett stort ämne och det tar lite tid att bli bra på det. Men det är verkligen det absolut viktigaste du kan göra i livet. Sätta mål och sträva efter dem. Det ger livet mening och framförallt så utvecklas du som person och växer hela tiden. För att nå framgång i livet på alla plan så krävs det att man lägger lite tid på planering och målsättning. Låt inte livet bara passera utan lev det med intuition och mening. Använd dessa fem saker för att lyckas med din målsättning 2022 så kommer det ge resultat.

Nästa steg för att lyckas med målsättningen 2022

Vi på DigiM jobbar mycket med målsättning med våra kunder. Vi har målsättningsmöten där vi sätter mål för kommande månad, kvartal eller år. Sen följer vi upp målen med en budget och genom samtal, antingen IRL eller digitalt. Vi kan hjälpa dig att sätta mål utefter dina drömmar och göra dem mätbara och lätta att följa upp. Fyll i vårt formulär så hjälper vi dig att lyckas i din målsättning för 2022.

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.