DigiM Logga - Redovisningsbyrå Nyköping - Digim
Anpassa kontoplanen bil till blogg

Anpassa kontoplanen, är det något jag bör göra?

Din resultaträkning och balansräkning ska hjälpa dig att fatta beslut i din verksamhet. För att det ska fungera behöver de visa verkligheten. Därför bör du anpassa kontoplanen efter din verksamhet och döpa kontona efter vad de faktiskt innehåller. Det är dock inte fritt fram att göra precis som man vill, eller?

En jäkla massa konton

I dina rapporter finns där en väldig massa konton. Men vart kommer dessa konton ifrån och hur vet man vilket man ska använda? De konton som vi använder oss av i Sverige är standardiserade enligt något som heter BAS. Det är egentligen inte lagstadgat hur kontoplanen ska se ut men i Sverige uppskattas det att över 95% av alla företag, använder sig av denna kontoplan. Bas- kontoplanen tas fram av BAS-intressenternas förening som är en ideell organisation som består av medlemmar från olika branschorganisationer.

En kontoplan är alltså en lista på alla konton som du kan använda dig av när du ska bokföra.

Vad är det du säljer egentligen?

Om man tittar på denna kontoplan så finns det mesta med som man kan tänka sig behöva. Den är dock väldigt standardiserad. Mycket samlas ihop i större klumpar. Ett exempel är 3000, det delar man upp i olika momsslag. Det finns inget företag i Sverige som säljer 25% moms. Ändå heter kontot Försäljning inom Sverige, 25% moms. Självklart betyder inte detta att man säljer 25% moms utan att man sålt något som är belagt med 25% moms. Men säljer man kylskåp, vore det inte bättre om det faktiskt stod Försäljning Kylskåp istället? Så att man vet vad som finns på kontot.

Du har alltså möjlighet att döpa om dessa konton till vad du vill. Det viktiga är egentligen vad du bokför på dem och inte vad de heter. Här har du som sagt möjlighet att göra precis som du vill. Det som är lagstadgat är hur det sedan ska hamna i inkomstdeklaration och Årsredovisning. För att göra det enkelt för dig och en eventuell konsult så bör du inte frångå denna standard. Så på konto 3001 så bör du inte bokföra försäljning som är belagd med 12% moms såvida det inte framgår tydligt av namnet att det avser just varor belagda med 12% moms (som livsmedel)

Viktigt att hålla isär grupperna när du anpassar kontoplanen

Utöver att döpa om dina konton så att de faktiskt representerar vad du köper och säljer så kan det vara bra att separera intäkter och kostnader i din resultaträkning. Bedriver du verksamhet inom handel till exempel vill du kanske veta vilken marginal du har på respektive varugrupp eller enskild vara.

Du kan istället för att bokföra alla dina varuinköp på 4000 skapa flera konton (40XX) och döpa dem till respektive varugrupp och göra samma sak med intäkterna. Istället för att ta all försäljning på 3000 så skapar du flera konton (30XX) och döper till samma som kostnadskontona. Då kan du snabbt och enkelt se vilka varor som ger störst vinst och om det kanske till och med finns varor som du gör förlust på. Detta kan hjälpa dig i din försäljnings- och marknadsföringsprocess så att du satsar på rätt saker.

Det underlättar vid kostnadskontroll

Har du större fasta kostnander som är specifika för din verksamhet kanske du även vill separera dessa och döpa om kontona så att de representerar exakt denna kostnad. Har du tex ett företag som har väldigt mycket och dyra programvaror så vill du kanske inte bokföra alla på 5420 som programvaror utan separerar dem på flera konton (542X) Det gör att du snabbt kan få en överblick över dina kostnader i din resultaträkning och kan fatta snabba beslut enkelt.

Får jag göra precis som jag vill?

Det finns som sagt ingen lag som bestämmer hur din kontoplan ska se ut. Men alla moderna system för bokföring följer standarden BAS. Detta underlättar i allt arbete du sedan gör i samband med redovisningen. När du ska generera momsrapporter så är dessa standardiserade konton kopplade rätt så att kontrollerna blir korrekta. När du ska göra bokslutet så är dessa konton kopplade så att de får rätt position i Årsredovisningen. De är även kopplade på rätt sätt så att de hamnar i rätt rutor i Inkomstdeklarationen så att din skatt beräknas på rätt sätt.

Så även om du rent lagligt kan lägga dina kostnader på konton som börjar på 3XXX så kommer du vara tvungen att göra om detta lagom till offentliga rapporter ska skapas till myndigheter. Du kommer också att bli ifrågasatt av tex banker eller andra intressenter då detta går utanför normen.

Se till att anpassa kontoplanen efter din verksamhet nu

Mitt råd är att du håller dig till BAS- kontoplanen och att du använder dig av de konton som finns där. Döp sedan om dessa så att de passar din verksamhet. Tänk hela tiden på vad du ska använda din resultaträkning till och vad du vill veta när du läser den. Behöver du hjälp att anpassa din kontoplan så kan vi hjälpa dig med det.

Gillar du den här artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn

MIssa inget viktigt

Registrera dig till vårt nyhetsbrev för att försäkra dig om att du inte missar några viktiga nyhter eller gratis tips

Budget för företag

Skicka in en förfrågan till oss om att du vill ha hjälp med budget så tar vi fram ett förslag.

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse till vår kommande kurs i hur du läser dina rapporter. Detta är enbart en intresseanmälan och inget bindande på något vis. 

Vi kommer att kontakta dig när det börjar närma sig start.